Marka Mesajını Belirle! Marka Mesajı Nasıl Belirlenir?
Marka mesajının nasıl belirleneceği konusu bir çok girişimcinin netleştirmekte zorluk yaşadığı bir konu. Hepimiz her gün çok fazla sayıda marka mesajına maruz kalıyoruz. Bunların çok büyük bir kısmını unutuyor veya ihtiyacımız olduğunda hatırlamak üzere hafızamıza yerleştiriyoruz. Peki aynı ürünü satan bir çok markadan lazım olduğunda niye sadece bir iki tanesi aklımıza geliyor da diğerleri gelmiyor? Bunun nedeni aslında çok basit. Bu markalar bazı kurallara uydukları için bize mesajlarını ulaştırabilmiş ve hafızalarımıza kazınmışlardır.
Bir markanın müşterinin zihninde yer etmesi satın alma kararı için önemli. Genelde aklımızda kalan markalar bir farklılığı ile aklımızda kalırlar. Bir markanın zihinde yer etmesi yani akılda kalması için de “farklı” bir şey yapıyor olması önemli. Farklılaşmanın birçok yolu var. Markan pazara yepyeni bir ürün/hizmet sunabilir, lider olabilir, ürün yeni olmasa da tüketiciye ulaştırma kanalı farklı olabilir, ürüne eklenen özel bir hizmet olabilir, özel bir malzeme kullanabilirsin, bir konuyu sahiplenerek o konuya yatırım yapabilirsin gibi.
Markanın farklılaştırıcı unsurunun kurumsal kimlik çalışmaları öncesi ortaya çıkartılması gerekir. Marka mesajı bu farklılaştırıcı unsur dikkate alınarak oluşturulduğu gibi kurumsal kimlik yaratılırken de markanın vereceği farklılaştırıcı mesaj dikkate alınarak kurumsal kimlik yaratılır. Örneğin ürün çevre dostu bir ürün ise kurumsal kimlikte doğayı hatırlatan simge veya renkler kullanılabilir.
Markanın hangi konularda farklı olduğunu ortaya çıkarmak için detaylı araştırmalara ilk etapta gerek yoktur. SWOT analizinden elde edilen bulgular değerlendirilerek markanın farklılaşacağı unsurlar ortaya çıkarılır. Farklılaştırıcı unsurların ise müşteri için gerçekten bir şey ifade edip etmediği objektif olarak sorgulanmalı. Markan için çok önemli gördüğün farklılaştırıcı bir unsur müşteri için hiç önemli olmayabilir.
SWOT Analizi yaptığın arkadaşlarından farklı bir grup arkadaşınla markanın farklı olduğunu düşündüğün unsurlarını sorgulayabilir, onlara aşağıdaki soruları yöneltebilirsin. SWOT Analizi yapan grup zaten konunun içinde olduğu için yanlı cevap verebilirler. Mümkünse hedef kitlen olma potansiyeli yüksek arkadaşlarına aşağıdaki soruları telefonla olsun sorabilirsin.
- Pazarda bu farkı sunan ilk marka mıyım?
- Bu ürünün/hizmetin sıra dışı ve alışılmadık unsurları nelerdir? (Daha mı hızlıyım, daha mı çok çeşit sunuyorum, daha mı trendiyim, daha mı hafifim gibi)
- Farklı yaptığım şeyin size (müşteriye) ne yararı var?
- Bunu farklı yaptığım için satın alır mısın?
Bu analizden çıkan farklılaşma konularını kullanarak marka mesajını belirleyebilirsin. Eğer farklı yaptığın bir unsur yok ise veya müşterinin satın alma kararında etkili olmayacaksa o zaman markanın akılda kalması için başka yollar denemelisin.