Posted on

bir duyguyu sahiplenerek akılda kalGirişimcilikte Bir Duyguyu Sahiplenerek Farklılaşmak

Girişimcilikte farklılaşmanın 10 yolu’nun altıncısı bir duyguyu sahiplenerek akılda kalmaktır. Genellikle bir markadan ilk beklenti o markanın bir ihtiyacı karşılamasıdır. Bunun yanısıra markadan duygusal bir yarar da elde edilir. Bir ürün veya hizmetin fiziksel ihtiyacı karşılamasının yanı sıra duygusal bir ihtiyaca da cevap vermesi markanın akılda kalmasını sağlar. Son zamanlarda yapılan nörolojik araştırmalar insanların satın alma kararını çoğunlukla duygularının etkisinde kalarak verdiğini gösteriyor. Ürün ve hizmetin aynılaştığı veya bazen yarar boyutunda sorunlu olduğu durumlarda markanın duygusal boyutta farklılaşmasına gidiliyor.

Özellikle parfüm gibi fiziksel olmasına rağmen duyulara hitap eden ürünler bir duyguyu sahiplenerek akılda kalma yolunu seçiyorlar. Örneğin Axe markası ürün veya hizmet olarak diğer tıraş sonrası ürünlerden farklılaşmamaktadır. Ancak Axe özellikle ergenlik çağındaki erkeklerin karşı cins tarafından beğenilme isteğini sahiplenerek bu duygu üzerine yatırım yapmaktadır. Bu önemli duyguyu sahiplendiğinden çok net olarak farklılaşmakta ve akılda kalmaktadır.

Son zamanlarda bir çok yayında sağlıkla ilgili olumsuz bahsedilmeleriyle birlikte Coca Cola, Mc Donalds gibi markaların  duygu boyutu üzerinde iletişim yaptığını görüyoruz. Coca Cola, hayatın tadı Coca Cola ile çıkar diyor. Mc Donalds, Mc Donalds yersen mutlu olursun diyor. Yani iki marka da mutluluk duygusuna yatırım yapıyorlar.

Kent markası da bayramı bir tatil zamanı olarak geçiren kitleye evde onların yolunu gözleyen büyüklerin duygularını hatırlatmış ve bu duyguya sahiplenerek akılda kalmıştır.

Girişimci olarak bir niteliği sahiplenmek istiyorsan bu duygunun rakiplerin tarafından sahiplenilmemiş olmasına dikkat etmelisin. Aksi takdirde fark yaratamazsın. Bir duyguyu sahiplenmeden önce aşağıdaki konularda düşündükten sonra kararını vermeni öneririm:

Ürün veya hizmetim hangi duygularla bağdaşır?

  • Hangi rakip hangi duyguyu sahiplenmiş?
  • Rakibimin sahiplendiği duygudan potansiyel müşterileri farkında mı?
  • Farkında değilse neden?
  • Sahiplenilmeyen bir duygu var mı? Var ise bu duygu müşteri için ne derece önemli?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir