Hangi sosyal medya hesaplarını açmalıyım?
Hangi sosyal medya hesaplarını açmalıyım sorusunu sosyal medya kullanma amaçlarını ve hedef kitlenin özellikleri belirleyerek cevap verebilirsin. Ayrıca ürün ve hizmetlerin ile hangi sosyal medya kanalının uyumlu olacağını da göz önünde bulundurabilirsin. Tüm sosyal medya kanallarında hesap açmak yerine ürün ve hizmetinle uyumlu, hedef kitlenin yoğun olarak kullandığı mecraları seçebilirsin.
Örneğin eğitim danışmanlık şirketin varsa ve hedef kitlen insan kaynakları yöneticileri ise o zaman insan kaynakları yöneticilerinin yoğun olarak kullandığı Linkedin hesabı açabilirsin. Ürünün genç bir hedef kitleye hitap ediyorsa Tiktok’a hesabı açmaya karar verebilir, yaşça daha olgun bir kitle tarafından kullanılan facebook hesabı açmayabilirsin. Sosyal medya mecrası açmadan evvel hedef kitleleri ve medya özellikleri ile ilgili okuma yapabilir, ücretsiz verilen online eğitimlere katılabilirsin. Sosyal medya hesaplarını yönetirken dikkat edilmesi gereken unsurlara ise buradan ulaşabilirsin.
Sosyal Medya Hesaplarını Kullanma Amacını Belirlemek
Satış amaçlı: Ürün veya hizmetin sosyal medyadan satışa uygun ise sosyal medyayı bir satış kanalı olarak kullanabilirsin. Özellikle rakiplerin veya benzer şirketlerin hangi kanaldan daha iyi satış yaptığını araştırarak ve bir öncelik sırası yaparak sosyal medya hesaplarını açabilirsin.
Marka iletişimi amaçlı: Sosyal medya hesaplarını markanı tanıtabileceğin bir mecra olarak da düşünebilirsin. Hedef kitlenin ilgisini çekecek, bilgi veren içerik üretmen takipçi sayını artırarak marka bilinirliğine ve dolaylı olarak satış artışına olanak sağlar. Örneğin bir eğitim danışmanlık şirketin olabilir ve sosyal medya hesapların üzerinden satmaya elverişli olmayabilir. O zaman uzmanı olduğun konularla ilgili hedef kitlene yönelik yararlı içerik sunman takipçi sayılarını artırarak markanın bilinirliğine katkıda bulunur, dolaylı olarak satış artışına yol açar.
Müşteriyi anlama amaçlı: Pazarlamanın en önemli konusunun müşterinin iç görüsünü dinlemek olduğu günümüzde sosyal medya hesapları müşteriyi dinleyebilme ve geri bildirimini hızla alabilmeye olanak sağlıyor. Müşteri ayrıntılı olarak takip edilebiliyor, analizler yapılabiliyor, hızlı kararlar alınıp uygulanabiliyor. Bu döngü içinde kendi davranışlarımızdan öğrenebiliyor ve hata yapma olasılığımızı minimize edebiliyoruz. Sosyal medya hesaplarındaki müşteri şikayet, teşekkür, yorum ve deneyim paylaşımından kendine bir çok ders çıkarabilir ürün veya hizmetini geliştirmek amacıyla hızlı adımlar atabilirsin. Örneğin ürününü geliştirmek amaçlı tedarikçi değişikliği yaptın ve bir süre sonra satışların düşmeye başladı. Sosyal medya olmadığı zaman satış düşüşünün nedenini tedarikçi değişikliğine bağlayıp tekrar eski tedarikçine geri dönme kararı verebilirdin. Bu tamamen müşteriyi dinlemeden kendi doğrularınla karar vermek. Müşteri yorumlarına baktığında bambaşka bir nedenden şikayet sayılarının arttığını görebilir ve tedarikçi konusu ile ilişkili olmayan başka bir problemin çözümü için aksiyon alabilirsin.
Tüm sosyal medya hesaplarını aynı anda mı açmalıyım?
Sosyal medya hesaplarını hangi sıra ile açacağına veya hepsini aynı anda açıp açmayacağına sosyal medya yönetimi için kullanacağın kaynakları düşünerek karar vermelisin. Örneğin hem Instagram hem de Linkedin’de yer almaya karar verdin. Her iki hesabı da aynı hızda güncellemen ve paylaşım yapman gerekir. Bir sosyal medya hesabında yayınlamış olduğun içeriği diğer sosyal medya hesabında yayınlanırken o medyanın özelliklerine göre de değiştirmen gerekir. Aynı anda birden çok mecra açıp sonra sadece birini güncelleyip diğeri unutmamak gerekiyor. Açmış olduğun sosyal medya hesaplarının hepsine birden aynı özeni gösteremeyeceksen, insan kaynağın ve zamanın kısıtlı ise tek mecraya öncelik vererek ilerleyebilir, zaman içinde diğer sosyal medya hesaplarını açabilirsin.
Sosyal medya hesaplarını kendim mi yönetmeliyim?
Sosyal medya hesaplarını açmadan evvel sosyal medya planını kim yapacak, postları kim çıkacak, müşteri ile iletişime kim geçecek gibi soruları cevaplamanı öneririm. Sosyal medyada iyi isen, bu işe zaman ayırabileceksen, bir veya en fazla iki sosyal medya kanalı ile yola çıktıysan bunun yönetimini elbette kendin yapabilirsin. Ancak böyle bir yeteneğin yoksa sosyal medya konusunu bilen üniversite öğrencisi bir stajyerden destek alabilirsin. Artık üniversite öğrencileri stajyer olarak birçok girişimde çalışıyorlar. Bu şekilde hem harçlıklarını çıkartıyorlar hem de gelecekleri için deneyim kazanıyorlar. Bu deneyimden ileride kendi girişimlerini kurarken yararlanabilecekleri gibi kurumsal şirketlere iş başvurusu yaparken de yararlanıyorlar.
Stajyer olarak anlaşacağın kişinin sosyal medya metinlerini yazabilecek, görselleri tasarlayacak ve sosyal medyada yayınlayarak takip edecek bilgiye sahip olması gerekiyor. Görüşmeni yaparken başvuru yapan kişinin bu bilgiye sahip olup olmadığını sorgulaman çok önemli. Bazen işe alım sonrası o kişinin yeterli birikimi olmadığı anlaşılabiliyor. İki tarafın da vaktini almamak amaçlı baştan açık ve net bir şekilde iletişim kurmakta yarar var.
İlerleyen zamanlarda yeni sosyal medya kanallarına girdikçe, takipçi ve gelen mesaj sayısı arttıkça sosyal medya yönetimini profesyonel ellere bırakmanın zamanı gelmiştir. Hesaplarını içerik, görsel, gelen mesajlara dönüş, müşteri iç görüsünü ve rakipleri takip gibi konularda daha profesyonel olarak yönetecek freelance bir profesyonel veya dijital ajans ile anlaşabilirsin.