Logo seçerken dikkat edilecek unsurlar
Marka için logo yaratmak görsel kimlik unsurlarından biridir. Logo, marka ismi ve amblemden oluşur. Örneğin İş Bankası logosu başındaki İŞ amblemi ve İş Bankası yazısı, Tema Vakfı ağaç sembolü ve Tema Vakfı Yazısı, Puma hem Puma amblemi hem de Puma yazısı, Microsoft 4 renk kareden oluşan amblemi ve Microsoft yazısı, THY kuş amblemi ve THY yazısı, Audi iç içe geçmiş 4 halka ve Audi yazısı ile birlikte logo olur.
Logo seçerken beğendiğin logoyu rakiplerinin logolarının arasına koyarak dikkat çekip çekmediğine bakmanı öneririm. Aynı zamanda gene beğendiğin logoyu rakip logoları içine koyarak çevrendeki arkadaşlarına göstererek logonun dikkat çekip çekmediğini, anlaşılır olup olmadığını ve ne çağrıştırdığını sorabilirsin. Çıkan sonuca göre beğendiğin logoda gerekli revizyonları yaptırarak ilerleyebilirsin.
İyi bir logonun özellikleri:
– Hedef kitleye hitap etmelidir. Bir logo harflerin şekline, karakterlerine, büyüklüğüne, rengine ve bunların hedef kitlede çağrıştırdığı anlamlara dikkat edilerek tasarlanmalıdır. Örneğin gençlere yönelik bir marka isen logonun o yaş grubuna uygun olarak daha canlı ve enerjik olması için tasarlanması gerekir.
– Özgün olmalıdır. Bir logo rakiplerinin logoları arasından dikkati çekerek sıyrılmalıdır. Eğer rakipleri çağrıştırırsa veya bilinen bir logo kopya edilmişse hiçbir etkisi olmadığı gibi aksine potansiyel müşterilerin markaya karşı olumsuz duygular beslemesine neden olur.
–Kolay anlaşılır olmalıdır. Bir logo karmaşık olursa ya da dikkat çekici değilse hedef kitle üzerindeki etkisi azalır. Logonun görüldüğü anda okunabilmesi için çalışılmalıdır.
–Kullanırken ayırt edici özelliklerini korumalıdır. Değişik yerlerde (kâğıt, kartvizit üzerinde, internet sitesi ve sosyal medya hesaplarında, farklı ekran boyutlarında vb.) kullanılabileceği unutulmamalıdır. Küçültüldüğü zaman ayrıntılarını kaybedecek özellikte olmamalıdır.