Marka İletişimi: Bunları Yapmadan Başlama!
Markanın belirli bir bütçe harcayarak reklam ve tanıtımlarına başlamadan yani marka iletişimi öncesi birçok konuyu son haline getirmen marka iletişimini destekler, markanı güçlendirir, gelecek yorum ve geri bildirimlere hazırlıklı olmanı sağlar.
Marka iletişimine başlamadan evvel neler yapmalıyım sorusunun cevaplarını aşağıda senin için derledim:
Eylem Planı Yap
Marka iletişimine başlamadan evvel mutlaka bir pazarlama planın olmalıdır. Sahip olduğun ürün, hizmet ve hedeflerine yönelik yapacağın pazarlama çalışmalarını eylem planı içine yazmalısın. Eylem planı yapılacak işler ve başlama bitirme tarihlerinden oluşur. Şu zamana kadar isim ve logomu tescil edeceğim, şu zamana kadar web sitemi yapacağım/güncelleyeceğim, şu zamana kadar sosyal medya hesaplarımı açacağım gibi. Eylem planını takip ederek yapman gereken işleri marka iletişimine başlamadan evvel bitirmelisin.
Üretim ve Dağıtım Organizasyonunu Yap
Ne kadar farklı, yaratıcı ve faydalı bir ürün veya hizmetin olursa olsun, ne kadar etkili bir tanıtım yaparsan yap, iyi düşünülmüş, planlanmış ve düzgün işleyen bir organizasyonun yoksa başarı şansın neredeyse yok demektir. Satın alma, üretim, nakliye, satış kanalları ve müşteri geri bildirim kanallarının doğru işlediğinden emin olmadan marka iletişimi için bütçe harcamamak gerekir. Bütün bu çalışmalar markanın temelidir ve temeli sağlam olmayan hiçbir ürün veya hizmet “marka” olamaz. Öncelikle kurmuş oluğun girişimin düzgün bir şekilde işlemesini sağlamalı sonrasında markanın kapsamlı iletişimine geçmelisin.
Logo ve İsim Tescili Yaptır
Logo ve isim tescili yaptırmak girişimlerin markalaşma süreci için çok önemli. Logo ve isim tescili yaptırmadan iletişim çalışmalarına başlar, logo ve isim tescilini sonraya bırakırsan, istediğin logo ve ismin çoktan alındığını görebilir, hayal kırıklığı yaşayabilirsin. Belli bir iletişim yatırımı sonrası logo ve ismi değiştirmek gerekebilir. Bu da boş yere kaynak harcamak anlamına gelir. Girişiminin isim ve logo belirleme çalışmaları ile eş zamanlı olarak marka tescili yapılıp yapılmadığını, hangi kategoride yapıldığını öğrenmen sana zaman kazandırır.
Ayrıca günümüzde boş alan adı (domain) bulmak da oldukça zor. Belirlediğin birçok alan adının çoktan alındığını görebilirsin. Bunun için marka ismin üzerinde çalışırken eş zamanlı olarak domain ismi üzerinde de çalışıp alternatif geliştirebilirsin.
Web Siten Olsun
Marka iletişimi öncesi kurumsal kimlik çalışmasının bir parçası olarak web sitenin de işler hale getirilerek açılması çok önemli. Web sitesi yaptırmadan sadece sosyal medya hesapları ile ilerlemek marka olmak için yeterli değil. Sosyal medyadan direkt mesajlaşma veya e-mailleşme yöntemi ile sipariş alarak ancak belli bir yere kadar gelinebilir. Online satışı web sitesi üzerinden yapmak güvenilirlik sağladığından hem müşteri sayısı ve hem de alışveriş sıklıkları artar. Markayı ve şirketi daha iyi tanıtabilmek ve müşteri sayını artırabilmek için web sitesi kurmadan reklam ve iletişim çalışmalarına başlamamanı öneririm.
Sosyal Medya Hesaplarını Aç
Günümüzde artık marka iletişimine başlamadan önce web sitesi, kurumsal kimlik ve isim tescili gibi önceden hazırlanması gereken konulara sosyal medya hesapları da eklendi. Sosyal medya hesapları markanın vazgeçilmez ve ayrılmaz bir parçası oldular. Sosyal medya hesapları marka kurumsal kimlik çalışması ile birlikte tasarlanmalı, marka iletişim çalışmalarından önce aktif bir şekilde çalışıyor olmalıdır. Sosyal medya hesapları müşterilerle iletişimin son derece hızlı aktığı platformlar. Her bir sosyal medya platformu ayrı strateji ve emek gerektiriyor. Sosyal medya hesaplarını açmadan önce girişiminin hangi amacına hangi sosyal medya hesabının uygun olacağı, hangi öncelik sırası ile açılması gerektiği ve kimin yöneteceği gibi konularda düşünüp bir plan dahilinde açmanı öneririm.
Sosyal medya hesapları ile ilgili plan yapmana yardımcı olacak soruları aşağıda derledim:
– Hepsi
– Diğer
- Hedef kitleme hangi sosyal medya hesapları ile ulaşabilirim?
- Hangi sosyal medya hesaplarını açmalıyım? Hangi sosyal medya hesabı benim hangi amacıma uygundur?
- Açmaya karar verdiğim sosyal medya hesaplarını aynı anda mı açmalıyım?
- Sosyal medya hesaplarımı kim yönetecek?
Araçlarını slogan ya da ürününle giydir
İletişim çalışmalarına başlamadan evvel müşterilere hizmet veren nakliye araçların varsa bunların da logo ve sloganla giydirilmesi gerekir. Araçlar sokaklarda dolaştığında müşterinin zihni markaya alışıyor, reklamını gördüğünde de bir aşinalık hissediyor ve daha kolay sipariş veriyor. Ayrıca reklam yapmadığın dönemler için de iyi bir ücretsiz outdoor reklam aracı oluyor. Başarılı örnekler olarak Getir ve Yemeksepeti’ni sayabiliriz.
Pazarlama Eğitimlerine Katıl
Marka yönetimi konusunda mümkün olduğunca bilgi sahibi olmanı öneririm. Bütçene göre ücretli eğitimlere katılabileceğin gibi online veya offline ücretsiz eğitimlerin de yararı olacaktır. Ayrıca, kitap, blog yazıları okuman, rakip olsun olmasın markaların ne gibi iletişim çalışmaları yaptığını araştırman markanı daha doğru yönetmeni sağlayacaktır.
Danışmanlık Al
Marka iletişimi öncesi ve marka iletişime başladığında birbiri ile koordine edilmesi gereken birçok marka iletişim aksiyonunu olacak. Bu aksiyonların ise bir orkestra şefi gibi yönetilmesi gerekecektir. Orkestra şefi olmak birçok enstrümanın nasıl kullanılacağını, ne ses çıkaracağını bilmeyi ve birbiri ile uyumlu şekilde, hoş bir seda bırakarak hedefe ulaştırmayı gerektirir. Eğer marka konusunda uzman değilsen iletişim bütçesi gibi oldukça yüklü bütçeleri harcamadan evvel konunun uzmanından bir süreliğine danışmanlık desteği alabilirsin.
Girişimcilerin sayısının artması ile birlikte konusunda uzman, kurumsal marka deneyimi olan, bir kurumda tam zamanlı çalışmak istemeyen birçok eski beyaz yakalı çalışan girişimcilere marka danışmanlığı vermeye başladılar. Yeni nesli danışman olarak nitelendirdiğim bu freelance danışmanlar birden fazla girişime danışmanlık vererek belli bir gelire ulaşıyorlar. Normal şartlarda bir girişimin bu tür uzmanları tam zamanlı istihdam etmesi ücretin karşılanması açısından oldukça zorken günümüzde yeni nesil danışmanlarla çalışmak son derece ulaşılabilir. Haftada veya ayda belli bir saat ve gün üzerinden anlaşarak yılların deneyiminden faydalanabilir hızlıca doğru adımları atıp hedefini para kaybetmeden vurabilirsin.
Sivil Toplum Örgütleri ile İletişimde Ol
Günümüzde birçok sivil toplum örgütü girişimlere destek veriyor. Sivil toplum örgütleri ile iletişime geçerek verdikleri ücretsiz danışmanlık, mentörlük ve eğitim hizmetlerinden yararlanabilirsin. Sivil toplum örgütlerinin verdiği hibe programları için başvuru yapabilir girişimine can suyu olabilecek desteklerden faydalanabilirsin. Sivil toplum örgütleri çevreni genişleterek markanı tanıtman ve markan hakkında geri bildirim alabilmen için de önemli fırsatlar sunarlar.
Marka Hikayeni Yaz
Şu bir gerçek ki tanıdığımız, hayatını bildiğimiz kişilere daha çok yakınlık duyarız. Aynı şey markalar için de geçerli. Markaların hikayelerini bildiğimizde ve sempati duyduğumuzda o markadan olan alışverişlerimiz de artmakta. Hikayeler karmaşık mesajları basitleştiriyor ve markanın kolayca akılda kalmasını sağlıyor. Amaç hedef kitlenin çekici bir şekilde anlatılmış samimi bir hikaye sayesinde markayla daha kolay iletişim kurmasını sağlamak. Hikayeni web sitenin “Hakkında” bölümüne yazabilir, çeşitli ortamlarda markanı anlatman gerektiğinde kullanabilirsin. Bir sunum yapman veya video çekerek yayınlaman gerektiğinde bu hikâyeden yararlanabilirsin. Hikayeni yazmanı kolaylaştıcı sorular ve cevapları burada.