Renklerin Anlamı ve Önemi
Görsel kimlik oluştururken renklerin anlamına dikkat etmek son derece önemlidir. Renkler görsel dünyamıza hitap eder ve satın alma davranışlarımızı tek başına olmasa da yerine göre az veya çok etkilidir. Yapılan pek çok araştırma dürtüsel yani düşünmeden yapılan satın alma davranışlarının yaklaşık %90’ının sadece renk tercihinden kaynaklandığını gösteriyor.
Renklerin üzerimizde psikolojik etkisi olduğu kesin. Kurumsal kimliğimizde kullanacağımız renkleri kişisel beğenilerimize göre değil de renklerin psikolojik etkilerini bilerek kullanırsak çok daha fazla satış yapmamız mümkün.
Renkler birçok kültüre veya yaşadığımız deneyimlere göre farklı anlamlara sahip olsalar da renklerin uyandırdığı duyguları genel olarak kabul görmüş şekliyle sizin için derledim.
Kırmızı:
Güçlü, enerjik ve pozitif bir renktir. Cesaret, aşk ve dinamizmi ifade eder. Fiziksel ihtiyaçlarımızı harekete geçirir. Örneğin iştahı tetikleyip, aciliyet hissi yarattığı için birçok fast food restaurantı tarafından kullanılır.
Kırmızı rengi kullanan markalara örnekler: Coca-Cola, McDonalds, KFC, Levi’s, Netflix, CNN ve Youtube.
Mavi:
Güven, sorumluluk, dürüstlük, sadakat, dinginlik ve özgürlüğü temsil eden bir renktir. Samimi ve sessizdir, dikkati çekmez. İş hayatında mavi gömlek ve aksesuarların çokça tercih edilmelerinin nedenidir. Çoğunlukla güven vermek isteyen finansal kurumlar, bankalar, sağlık kuruluşları, otomotiv ve teknoloji şirketleri tarafından tercih edilir. İştah kapatır, yemek firmaları için uygun değildir.
Mavi rengi kullanan markalara örnekler: İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Denizbank, Visa, Facebook, Linkedin, Twitter, Ford, Samsung, Intel, Erikli, Danone, P&G
Sarı:
Genç, iyimser, mutluluk veren, neşeli, dikkat çeken, dışa dönük bir renktir. Farklı sektördeki pek çok marka, logolarının ilk bakışta algılanabilmesi için sarı renk kullanır. Sarı uyarıcı ve dikkat çekici bir renk olduğundan çeşitli işaretlendirmelerde, trafik işaretlerinde ve taksilerde yoğun olarak kullanılır.
Kırmızı ile kullanılarak harekete geçirmesi amaçlanır. Mavi ile birlikte kullanıldığında ise hem enerjik hem de güven veren bir mesaj amaçlanır.
Sarı rengi kullanan markalara örnekler: Sahibinden, Bitaksi, İkea, Shell, Ferrari, National Geographic, Şok marketler
Yeşil:
Servet, sağlık, tazelik, doğa, denge ve uyum ile ilgili bir renktir. Çoğunlukla doğal ürünlerde ve çevre bilinci ile ilgili işlerde görebiliriz.
Yeşil rengi kullanan markalara örnekler: Landrover, Starbucks, BP, Lacoste, Knor, Tazedirekt, Dolap, Spotify
Turuncu:
Sıcaklık ve mutluluk yayan, macera hissini körükleyen, samimi, neşeli, enerjik bir renktir. Aciliyet hissi yarattığından, özellikle web sitelerinde kaydolmak, satın almak, satmak, abone olmak gibi davranış hislerini tetiklemek için kullanılır.
Turuncu rengi kullanan markalara örnekler: Migros, Fanta, Fox TV, ING Bank, Teknosa, Hepsiburada, Trendyol, Yurtiçi Kargo
Pembe:
Sevgi, aşk, duyarlılık, şefkat duygularını ifade eden romantik ve kadınsı bir renktir. Çoğunlukla kız çocukları ve genç kadınlar tarafından sevilir ve bu gruplara satışı hedeflenen ürünlerde kullanılır.
Pembe rengi kullanan markalara örnekler: Barbie, Cosmopolitan, Penti, Victoria’s Secret, Dunkin&Donuts. Avon, Flormar gibi kozmetik markaları ise ana logo rengi olarak siyah kullanıp çeşitli görsellerinde ve internet sitelerinde tamamlayıcı renk olarak pembe kullanmaktadırlar.
Mor:
Yaratıcılık, gizem, bilgelik, maneviyat, yüksek idealler, zenginlik ve lüksün rengidir. Din, astroloji, meditasyon alanlarında yoğun kullanılır.
Mor rengi kullanan markalara örnekler: Yahoo, Milka, Getir, Gratis, Kariyer.net
Kahverengi:
Toprağın ve ahşabın rengi olarak doğal, sağlam, olgun ve güvenilir bir his verir. Kahverengi, bulunduğu ortamda insanın hareketlerini hızlandırır. Bundan dolayı fastfood salonlarında kahverengi tercih edilir. Dikkat çekmeyen bir renk olduğu için akılda kalması ve ayırt edilmesi zordur, logolar için fazla tercih edilmez. Ürün rengini yansıttığından en çok kahve markaları tarafından kullanılır.
Kahverengiyi kullanan markalara örnekler: UPS, Gloria Jeans, Kuru Kahveci Mehmet Efendi
Gri:
Tarafsızlığı, uzlaşmayı, kararsızlığı, alçak gönüllülüğü, ciddiyeti ve hareketsizliği ifade eden bir renktir. Diplomatik ve ağır ortamlarda denge unsuru ve uzlaştırıcı olarak kullanılır. Bunaltıcı bir havaya neden olabileceği için fazla tercih edilmeyen bir renktir. Genellikle ana logo rengini tamamlayıcı renk olarak kullanılır. Otomotiv sektöründe bazı markalar tarafından gümüş rengi veya metalik bir gri tercih edilir.
Gri rengi kullanan markalara örnekler: Mercedes, Peugeot
Turkuaz:
Hayattan zevk alma, samimiyet, mutluluk ve denge sunar. Canlandırıcı ve sakinleştirici psikolojik etkileri bulunmaktadır. Açık iletişimi temsil eder. Ağırlıklı olarak teknoloji markaları ve sağlık ile ilgili markalarda kullanılır.
Turkuaz kullanan markalara örnekler: HP, Dell, SAP, Sağlık Bakanlığı
Beyaz:
Saflığın, duruluğun, temizliğin ve masumiyetin rengidir. Odaklanma ve dikkat oluşturmak için kullanılabilir. İstikrar ve devamlılık hissi uyandırır. Pek çok kültürde gelinler ve sağlık çalışanları beyaz giyerler.
Beyaz rengi kullanan markalara örnekler: Apple, Swaroski, Audi
Siyah:
Güçlü, etkileyici, resmi, özgüveni ve disiplini simgeleyen bir renktir. Lüks ürünler veya hizmetler için tercih edilir. Aynı zamanda disiplin ve gücü simgelediğinden spor ürünlerinde de sıkça görülür. Tamamlayıcı renk olarak kullanıldığında ana rengi daha baskın hale getirir.
Siyah rengi kullanan markalara örnekler: Puma, Adidas, Nike, Chanel, Uber
Beyaz olmadan siyahın, siyah olmadan da beyazın bir anlamı olmayacağı için beyaz ve siyah birbirini tamamlayıcı renkler olarak kullanılır. Beyaz veya siyah logo seçen markalar diğer kontrast rengi fon olarak kullanır.