Posted on

sosyal medyada kişisel marka yönetimiSosyal Medyada Kişisel Marka Yönetimi

Sosyal medyada kişisel marka yönetimi ile ilgili dikkat edilecek konuları senin için derledim. Bir girişimci olarak sosyal medyada kişisel marka yönetimi konusu markanın sosyal medya hesaplarını yönetmek kadar önemli. Kişisel marka olarak sosyal medyayı etkin ve başarılı bir şekilde yöneten girişimcilerin girişim markalarına olan katkısı tartışılmaz. Kişisel marka olarak sosyal medyayı yönetirken dikkat edilecek konuları senin için derledim:

Hangi sosyal medya hesaplarını açacağına karar ver

Kişisel marka yaratmak için çalışmanın amacının girişim markana destek vermek olduğunu her zaman göz önünde bulundurmalısın. Kişisel olarak bulunacağın sosyal medya kanallarını belirlerken girişim markanın hitap ettiği hedef kitlenin bulunduğu kanalları dikkate almanı öneririm.

Örneğin eğitim danışmanlık şirketin varsa ve hedef kitlen insan kaynakları yöneticileri ise o zaman insan kaynakları yöneticilerinin yoğun olarak kullandığı Linkedin hesabı açabilirsin. Ürünün genç bir hedef kitleye hitap ediyorsa Tiktok’a hesabı açmaya karar verebilir, yaşça daha olgun bir kitle tarafından kullanılan facebook hesabı açmayabilirsin. Unutma ki markanın hedef kitlesi ile kişisel markanın hedef kitlesi aynı.

Tek sosyal medya hesabı ile başla

Kişisel markan için birden fazla sosyal medya mecrasında olmaya karar vermiş olabilirsin. Ancak bu hesapları güncel tutmak ve verimli kullanmak için zamanının kısıtlı olduğu da bir gerçek. Bu durumda  kişisel markanı sadece bir en fazla iki sosyal medya hesabı ile yönetmeni öneririm. İleride girişimin büyüdüğünde kişisel markanı yönetecek ekiplerle çalışma olanağın olduğunda kişisel markan için bulunacağın kanalları tekrar gözden geçirirsin.

Sosyal medya profilini güncelle

Sosyal medyada kişisel markan ile profesyonel, kaliteli ve güvenilir bir izlenim oluşturmanın ilk adımı şeffaf bir şekilde kişisel bilgilerini vermektir. Sosyal medya hesaplarındaki profilini özenli ve ayrıntılı bir şekilde doldurmanı öneririm. Seçtiğin sosyal medya mecrasının profil bilgileri neyi gerektiriyorsa eğitim, iş deneyimi, sosyal sorumluluk faaliyetleri, fotoğraf gibi tamamlamalı ve güncel tutmalısın.

Paylaşımların kişisel markanı veya girişim markanı desteklesin

Sosyal medyada paylaşım yaparken bu paylaşımın kişisel markan ve girişimin için yararlı olup olmayacağını düşün. Tüm paylaşımların girişim markanı güçlendirecek şekilde olmalı. Paylaşımların girişiminin bulunduğu sektör, sahiplendiğin dava gibi konularda olabilir. Bunun dışında aile ile çekilmiş fotoğraflar/paylaşımlar eğer kişisel markanı desteklemiyorsa kullanılmamalı veya az kullanılmalı. Paylaşım yapmadan evvel her defasında kendine bu paylaşım kişisel markamı ve girişim markamı destekliyor mu diye sormanı öneririm.

Özgün içerik üret

Sosyal medyada özgün içerik üretmek her zaman için takipçilerinin sana ve markana daha fazla ilgi göstermesini sağlar. İnsanlar başkalarının yarattıkları içerikleri paylaşan hesaplar ile yakından ilgilenmiyorlar. Öğretici, bilgilendirici, zihin açıcı, eğlenceli, ilginç ama her şeyden önce özgün içeriği olan hesaplar çok daha fazla etkileşim alıyor. Etkileşim almanın sonucunda ise daha çok insana kendini tanıtma fırsatı oluyor. Kişisel marka olmak istiyorsan özgün içerik üretmek için çalışmalısın. “Kişisel marka girişim markasına nasıl katkı sağlar?” bölümünde bahsettiğim konularla ilgili yorum, fotoğraf, video paylaşımı yapabilirsin.

Süreklilik önemli

Tüm sosyal medya kanallarında (blog da dahil) süreklilik çok önemli. Düzenli aralıklarla (haftada birkaç kez olabilir) içerik üreterek paylaşım yapman sosyal medya hesaplarını aktif tutarak takipçi sayılarını ve etkileşim oranlarını artıracaktır. Aktif ve etkin yönetilen hesaplar hem kişisel hem de girişim markana pozitif etki edecektir. Düzenli içerik üretme konusunda tereddütlerin varsa bu konuyu başka bir zamana ertelemen bunun yerine girişiminle ilgilenmen daha yerinde olacaktır.

Kibar ol

Sosyal medyada her zaman seviyeli ve kibar bir söylemle paylaşım yapmanı, argo ve küfürlü paylaşımlar yapmamanı öneririm. Göndereceğin içerik senin yarattığın bir içerik olmasa bile argo/küfürlü içerikte bir gönderiyi paylaşmamalısın. Bu tür paylaşımlar kişisel markan ile birlikte girişim markana da zarar verir. Zaman zaman paylaşımlarının altına seninle veya girişim markan ile ilgili olumsuz yorumlar yapıldığını göreceksin. Bu durumda öfkelenmen normal ancak hesabını öfkenin yönetmesine izin vermemesisin. Kötü yorum seninle ilgili bir yorumsa cevap vermemeni, küfür vb içeriyorsa yorumu silip engellemeni öneririm. Girişim markan ile ilgili memnuniyetsizlik belirten bir yorumsa sorun ile ilgili gerekli yönlendirmeleri yapabilmek ve sorunu çözebilmek için açıklaması ile birlikte olumsuz yorum yapan kişinin bilgilerini direkt mesaj olarak isteyebilirsin.

Bu konulara girme

Kişisel hesabın bile olsa sosyal medya paylaşımlarında politika, din, dil, ırk, cinsellik, cinsel yönelim gibi herkesin kendisinde kalması gereken konulara saygı göstermeli ve bu konularda paylaşım yapmamalısın. Bu konularda yapılan paylaşımlar takipçilerinin duygu ve düşüncelerini bilmediğin için hem kişisel markanı hem de girişim markanı negatif yönde etkilerler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir