Girişimcilikte Kurumsal Kimlik ile Farklılaşmak
Girişimcilikte farklılaşmanın 10 yolu’nun sonuncusu yaratıcı kurumsal kimlik çalışması ile akılda kalmaktır. Farklılaşmak elbette önemli ancak günümüzde farklılaşmak hiç de kolay değil. Bir yenilik sunarak farklılaşan markalar bile çok kısa sürede taklit ediliyorlar ve farklılaşmak bir işe yaramıyor. Farklılaşmanın bu kadar zor olduğu ancak taklit edilene kadar farklılaşan ürün ve hizmetlerin olduğu günümüzde markanın ayrışması için kurumsal kimlik yaratımına önem verilmeli. Markanın tüm unsurları ile rakiplerinden farklılaşması ve özgün olması için çalışılmalı.
Bu bölüm girişimcilerin tasarımcılar ve ajanslarla çalışırken marka yaratım sürecinde kurumsal kimliğin bileşenlerini anlayıp, doğru karar vermesini amaçlamaktadır. Kurumsal kimlik unsurlarını ve gerekliliklerini bilerek verilen kararlar girişimin marka yolculuğuna doğru yerden başlamasını sağlar.
Kurumsal kimliğin başarılı olmasının önündeki en büyük engel ise bu çalışmaların ağırlıklı olarak girişimcinin zevk ve beğenileri doğrultusunda yapılmasıdır. Böyle yapılan bir başlangıç, başarısızlığın ilk adımıdır. Markanın başarılı olmasını istiyorsan kendi beğenilerinden uzaklaşarak bu konuyu işini iyi bilen profesyonellere bırakmalı, bir ajans veya grafikerle çalışmalısın.
Kurumsal kimlik ile birlikte markanın insan duyuları ile algılanarak akılda kalması sağlanır. İnsanlar dünyayı 5 duyu ile (görme, işitme, dokunma, koku ve tat alma) algılarlar. Kurumsal kimlik yaratırken de insanların bu beş duyusuna hitap etmeye özen göstermek gerekir.
Kurumsal kimlik yaratımı ile markanın:
Rakiplerinden ismi, rengi, logosu, kokusu, tadı gibi bütün nitelikleri ile ayrışarak potansiyel alıcıların aklında yer etmesi hedeflenir.
Kurumsal kimlik “Görsel Kimlik Unsurları” ve “Destekleyici Unsurlar” dan oluşur.
Görsel Kimlik Unsurları
Markanın müşteriler nezdinde somutlaşmasını ve iletişimini sağlayan en önemli araç markanın görsel kimliğidir. Görsel kimlik, markanın kimliğini ve vermek istediği mesajı tasarımlar yoluyla görünür hale getirerek markanın diğer markalardan ayırt edilebilmesi ve akılda kalmasını sağlar. Böylelikle potansiyel müşteriler markanı daha kolay hatırlar ve daha kolay alım kararını verir.
Dış görünüş bir insanda olduğu gibi bir marka ile ilgili kararımızda da oldukça etkilidir. Eğer bir şey çekici ise ona birçok olumlu özellik atfederiz. “Dış görünüşe aldanma” gibi deyimlere rağmen hala bu şekilde davranırız. Bir görsel bize o markanın pahalı mı, ucuz mu, sıra dışı mı, sıradan mı, modern mi klasik mi gibi birçok şey anlatır.
Görsellerin evrensel bir dili vardır. Coca Cola’nın şişesini gördüğümüzde üzerinde marka yazmasa bile bunun Coca Cola markasının şişesi olduğunu biliriz. Siyah beyaz sevimli bir çizgi inek görsek bu Sütaş markasıdır deriz. Sarı bir karınca anteni görsek bunun Turkcell yazmasa da Turkcell markasına ait olduğunu biliriz. Yeşil yonca size neyi hatırlatıyor desem bunun hemen Garanti Bankası’na ait olduğunu bilirsiniz. Otomotiv sektöründe yıldız logosu desem hepiniz Mercedes dersiniz. Mor ve sarı renk hangi markayı hatırlatıyor desem eminim Getir veya Gratis dersiniz. Bu örnekler çoğaltılabilir.
Görsel kimlik unsurları şunlardan oluşur:
- Marka ismi
- Motto/slogan
- Amblem/sembol
- Logo
- Renk
- Font
- Baskılı malzemelerin tasarımı
- Ambalaj tasarımı
- Web sitesi ve sosyal medya hesapları tasarımları
Kurumsal Kimliği Destekleyici Unsurlar
Ayrıca kurumsal kimlik yaratımında görsel kimliği destekleyici unsurlar da vardır. Bunlar,