Posted on

PR halkla ilişkiler nedirPR (Halkla İlişkiler) nedir?

PR (Halkla İlişkiler) nedir sorusunun cevabı burada. Marka iletişimi yaparken hedef kitleye “reklam ve PR” yaparak seslenebiliriz. Hem reklam hem de PR hedef kitle veya kurumlara markanın bilinirliğini, itibarını ve satışlarını artırmak üzere yapılan çalışmalardır.

PR İngilizce “Public Relations”ın baş harflerinden türetilmiştir. Türkçede ise “Halkla İlişkiler” olarak geçmektedir. Son zamanlarda Türkçe karşılığı tam olarak PR ile hedefleneni vermediği için PR olarak Türkçeye de yerleşmiştir.

Reklam ile PR’ın iki temel farkı vardır:

  • Reklam çoğunlukla kısa vadede satın almaya yönlendirir. PR ise uzun vadede marka hakkında hedef kitlede olumlu görüş (güvenilirlik, itibar, aidiyet hissi, marka elçiliği vb) oluşması için çalışır.
  • Reklam için yayın araçlarından zaman satın alınır ve karşılığında ücret ödenir. PR’da ise hazırlanan mesaj ücretsiz olarak habercilere iletilir ve ücretsiz olarak yayınlanır.

PR tüm şirketler için günümüzde de önemli bir yere sahip. Bunun nedeni ise bir haber kanalında çıkan haber niteliğinde bir marka tanıtımının bir reklamdan çok daha etkili olmasıdır. Etkiyi sağlayan unsur ise haberin markanın kendi tarafından değil bağımsız bir kişi tarafından tarafsız bir şekilde iletilmesidir.

PR aktivitelerinin etkisi günümüzde ölçümlenebilmektedir. PR aktiviteleri sonrası hedef kitle reklama verdiğinden çok daha fazla tepki verebilir. Örneğin bir marka bir haber sitesinde yer aldıktan veya bir influencer tarafından bahsedildikten sonra bunun etkisini hemen internette tıklanma, satın alma, form doldurma, takipçi edinme gibi faaliyetlerle görmek mümkün.

Değişen dünyamızda haber kaynağı olan gazeteler yerlerini internet haber sitelerine bıraktı. Gazeteciler artık haberci olarak nitelendirilmeye başlandı ve haberlerini tek bir gazete yerine çoğunlukla çeşitli internet haber sitelerinde veya kendi tercih ettikleri online platformlardan (Twitter, Youtube, Spotify gibi) bireysel olarak paylaşıyorlar.

Geleneksel gazetecilik formasyonuna sahip kişilere ilaveten sosyal medyanın hayatımıza girmesi ve büyük yer kaplaması ile birlikte sosyal medyada aktif olan “influencer” veya “fenomen” denilen kişiler de bir çeşit haber kanalı olarak var olmaya başladılar. Bu kişilerin bir kısmı belli konulara yoğunlaşıp o konu ile ilgili yayın yaparken bazıları ise sadece kendi magazinsel yaşantısını takipçileri ile paylaşıyor. Bu kişilerin özelliği çok fazla sayıda takipçilerinin olması ve takipçilerini etkileme potansiyellerinin yüksek olması.

PR çalışması yapan ajans ve şirketler hem haberci hem de influencer/fenomenlere ulaşmanın ve haberlerini yayınlatmanın peşindeler. PR çalışmaları günümüzde her zamankinden daha fazla teknoloji bilgisi gerektirdiğinden artık PR ajansları online PR ajanslarına dönüşmüş durumdalar. Bu ajanslar arama motorları, haber siteleri, sosyal medya mecraları, web siteleri, bloglar ve forumlar aracılığıyla tüm dijital platformlarda iletişim çalışması yapıyorlar.

PR çalışmasını nasıl yaparım, nereden başlarım diyorsan link’e tıklayabilirsin.

Medya tanıtım bülteni (basın bülteni) örneği için link’e tıklayabilirsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir