Reklam Briefi Nasıl Hazırlanır?
Reklam briefi nasıl hazırlanır sorusunun cevabı bir çok girişimci tarafından merak ediliyor. Başarılı bir yaratıcı çalışmanın arkasında mutlaka iyi bir reklam briefi vardır. Reklam briefi vermeden veya yüzeysel bir brief vererek ajanstan yaratıcı bir iş beklemek fazla iyi niyetli bir yaklaşım olur.
Ajanslardan herhangi bir konuda hizmet istediğinde yazılı olarak brief vermek zaman, enerji ve paradan tasarruf ettirir. İyi bir brief ajans veya grafikere ürün, hizmet ve pazar koşullarının yanı sıra varmak istediğin hedefi de kısa, öz ve net olarak anlatmalıdır.
Brief, ürün, hizmet özellikleri, farkı, hedef kitlen, hedef kitlenin hangi ihtiyacına yanıt verdiğin, bulunduğun pazar koşulları, rakiplerin, marka mesajın, pazara çıkış veya iletişim zamanlaman, varsa araştırma sonuçların hakkında bilgi vermelidir. Bir reklama, web sitesine veya kurumsal kimliğe ihtiyaç duyan birçok girişimci ajansa markasını net bir şekilde anlatamadığı için ajans yeteri kadar yaratıcılık sergileyemeyebilir veya pazar dinamiklerini ıskalayabilir. Bunun böyle olmaması için iyi bir brief vermek esastır. Ajansa çeşitli pazar araştırmaları, istatistiksel raporlar vb verip bu karmaşıklık içerisinden bir sonuç çıkarmasını beklemek zaman kaybına ve istenen sonuçlara ulaşamamana sebep olur. En iyisi çoktan inceleyip sonuca vardığın konuları net bir şekilde ajansa iletmendir.
Benim önerim hangi konuda olursa olsun briefi her defasında mutlaka yazarak vermendir. Birefi yazarak vermeyi bir zaman kaybı olarak görmemelisin. Yazarak verirsen hem yazarken bazı konularda düşünme ve araştırma imkanı bulursun hem de ajans veya grafikerden beklentini netleştirirsin. Zaman kaybını önlemek adına aşağıda temel bir brief örneğini paylaşıyorum. Bu soruları yanıtlayarak hızlı yol alabilirsin.
Briefi yazıp verdikten sonra ajans veya grafikerin briefi okuyup anlaması ve yaratıcı çalışma öncesi varsa sorularını çıkarabilmesi için biraz süreye ihtiyacı olacaktır. Sonrasında bir araya gelerek ajans veya grafikerin sorularını yanıtlayarak senin isteklerini tam olarak anlamalarını sağlayabilirsin. Ajans veya grafikerin birkaç alternatif (en az 2) çalışarak işi sunmasını istemelisin. İşin teslim tarihi konusunda da mutlaka bir zamanlama istemeli ve zamanı geldiğinde işi talep etmelisin. Ajans seçimi nasıl yapılır merak ediyorsan link burada.
Aşağıda bir briefin cevap vermesi gereken temel soruları görebilirsin. Brief istediğin konuya göre eklemeler de yapabilirsin. Sorularının cevaplarının büyük bir kısmını daha önce yapmış olduğun SWOT Analizine bakarak yanıtlayabilirsin.
Brief Örneği |
Yaratıcı çalışma istediğin ürün veya hizmetin nedir? |
Ürün veya hizmetinin özellikleri nelerdir? |
Ürün veya hizmetinin farkı nedir? (Rakiplerden farkı veya rakip yoksa farklı kılan konu nedir?) |
Hangi satış kanallarını kullanmaktasın? Eklemek istediğin yeni satış kanalları var mı? |
Yer aldığın pazar koşulları nasıldır? (Pazarda yer alan oyuncuların sayısı, Pazar payları, dağıtım kanalları vb) |
Rakiplerin kimlerdir? Özellikle rekabet etmek istediğin bir ürün/hizmet var mıdır? |
Rakiplerinin dikkat çeken iyi veya kötü özellikleri nelerdir?
Rakiplerin neleri senden dahamiyi veya kötü yapıyorlar? |
Hedef kitlen kimdir? (sosyo ekonomik grup, cinsiyet, yaş vb)
Hedef kitlenin senden veya rakiplerinden ürün veya hizmet alırken davranış ve tutumları nasıldır? |
Hedef kitlenin hangi ihtiyacına yanıt veriyorsun? |
Markan ile vermek istediğin mesaj nedir?
Yaratıcı çalışma istediğin ürün veya hizmet ile ilgili somut hedeflerin nelerdir? (lead/satış rakamı, marka bilinirliği sıralaması, pazar payı, etkileşim oranı, üye kaydı sayısı vb) |
Pazara çıkış zamanlaman nedir? |
Ajans veya grafikerden beklentin nedir? (Kurumsal Kimlik Çalışması, slogan, reklam, ambalaj, web sitesi vb)
|