Marka ismi oluştururken dikkat edilecek 7 konu
Görsel kimlik unsurlarından ilki marka ismi oluşturmaktır. Bir şeye bir isim koymak markalaşmanın ilk adımıdır. İsim, ürün veya hizmetin insanların gözünde canlanmasına ve anlaşılmasına yardım eder. Markaya bazı sıfatlar yakıştırmamıza da neden olur: İtici mi çekici mi, yerli mi yabancı mı, yaratıcı mı sıradan mı, sevimli mi soğuk mu gibi. Bir şeye isim koyduğun zaman soyut kavramı görselin yanı sıra işitsel olarak da tamamlarsın.
Yapılan iş ne olursa olsun eğer bir marka yaratılacaksa ismin mutlaka çok iyi düşünülmüş olması gerekir. Aslında bu reklam ajansının ve metin yazarının işidir. Ama genellikle girişimler isimlerini kendileri koyarak çalışmalarına başlıyorlar. Bu gerçekten hareketle bir girişimci olarak marka ismini yaratırken aşağıdaki unsurlara bakarak bir marka ismi yaratmanı öneririm. Belirtilen ölçütlere uygun marka adları, rakiplerine göre daha çabuk fark edilme, hatırlanma gibi katkı sağlarken, markanın daha güçlü ve sağlam konumlandırılmasına da yardımcı olur.
Ürün adlandırma sürecinde ilk etap, ne tarz bir adın ürününle bağdaşacağının kararıdır. Bu konuyu düşünürken aynı zamanda rakiplerinin de isimlerine bakmalı rakiplerinden farklı olmanı sağlayacak bir isim ile yola çıkmalısın. Kodak, Sony, Exxon gibi anlamı olmayan ama kulağa hoş gelen bir isim seçebileceğin gibi Mango gibi ürünün fonksiyonuyla ilgisi olmayan ama akılda kalan, Hepsiburada, Getir, Bitaksi gibi ürünün ne işe yaradığını belirten, Boyner, Karaca, Ülker gibi işin kurucusuna ait olan, IBM, GE, SEK gibi işletmenin ilk harflerinden oluşan pek çok türde marka ismi oluşturabilirsin.
Markanı Oluştururken şunlara dikkat edebilirsin:
1.Rakiplerden farklılaşan bir isim seç
4.Kulağa hoş gelen bir isim seç
5.Ürün veya ihtiyaç kategorinle bütünleşen bir isim seç