1.Rakiplerden farklılaşan bir marka ismi seç!
Marka ismi oluştururken dikkat edilecek 7 yolun ilki farklılaşan bir marka ismi seçmektir. Markalaşmak istiyorsan marka isminin rakip markalarla benzer olmamasına dikkat et. Bunun için de isim çalışması yaparken öncelikle rakiplerinin hangi isimleri kullandığını çıkarmalısın. Türkiye’de çok sık gözlemlediğimiz konu bir marka tanınmaya ve tercih edilmeye başlandığında pazara takipçi konumunda giren şirket ilk markanın yapmış olduğu marka yatırımından yararlanmak için çok benzer isim ve logolar kullanmalarıdır. Hepimizin çok iyi bildiği marka isminin başına “Öz”, “Hakiki” gibi kelimeler getirirler. Tabii burada amaç ilk markanın yarattığı müşteri kitlesini yanıltarak kendine çekmek arzusudur. Bir fark yaratmanın ve o farkla müşterileri kendine çekmenin hedeflenmediği kısa vadeli bir satış yapma şeklidir. Kendi gözlemlerinizden de bileceğiniz gibi başında hiçbir zaman öz, hakiki gibi kelimeler bulunan bir ismin marka olup müşterinin zihninde yer ederek hayatına devam ettiği görülmemiştir.
Kendi markana yatırım yaptığın ve zaman içinde farklılaştığın zaman eğer benzer bir isim taşıyorsan bunun rakiplerine de yarayacağını göz önünde bulundurmalı, uzun vadeli düşünerek özgün isimler bulmalısın.
Pazar yeri şirketleri birbirine benzemeyen marka isim seçimlerine doğru örnekler. Hepsiburada, Trendyol, N11, Gittigidiyor, Amazon, Cimri gibi.