Posted on

fontFontlar nasıl seçilir?

Görsel kimlik unsurlarının biri de fontlardır. Fontlar nasıl seçilir sorusunun cevabını bu yazıda kısaca derledim. Türkçesi yazı tipi olan fontlar baskılı malzemeler, e-mail’ler, web sitesi, sosyal medya hesapları gibi müşteriler ile online ve offline yazılı iletişim amacıyla kullanılır.

Fontların her birinin insanlarda çağrıştırdığı çeşitli anlamlar vardır. Kurumsal kimlik içinde kullanılan fontların çağrıştırdığı anlam ile marka mesajı ve logo uyumlu olduğunda markanın daha çok akılda kalması sağlanır.

Font önerisi çalıştığın reklam ajansı veya grafik tasarımcı tarafından marka mesajın ve logon ile uyumlu bir şekilde kurumsal kimlik çalışması içinde önerilmelidir.

Font seçimi yaparken nelere dikkat edilmeli?

  • Marka mesajı ile uyumlu olmalı. Örneğin gençlere yönelik bir markan varsa daha enerjik ve modern fontlar kullanılman marka mesajını destekleyeceğinden daha kolay akılda kalmanı sağlayacaktır. Walt Disney gibi bir şirketin “times new roman” gibi klasik bir font kullanması şirket mesajını desteklemeyeceğinden kullanılmamalıdır.
  • Logo ile uyumlu olmalı. Logo marka mesajını yansıttığı için fontların da logo ile uyumlu olması gerekir. Logonun şekli ve kullanılan harfler ile iletişim için seçilen fontlar birbirini tamamlamalıdır. Örneğin Vestel gibi kalın ve etli bir logon varsa kullanacağın fontların logoyu destekleyecek şekilde kolay okunur olması önemlidir. El yazısı formatında veya italik fontlar logoyu desteklemediğinden kullanılmamalıdır.
  • Kolay okunabilir olmalı. Fontlar sayesinde okuyucular verilen bilgileri daha doğru anlar. Seçilen fontların herkes tarafından rahat okunup okunmadığı önemlidir. Örneğin el yazısı veya çok süslü görünümlü fontlar herkes tarafından rahat okunamayabilir. Rahat okunamayan mesajlar ise okumaktan vazgeçildiği için birçok çaba ve emeğin hedefine ulaşmadan boşa gitmesine neden olur.
  • Kolay kullanılabilir olmalı. Fontların çalışanlar tarafından benimsenebilmesi için herhangi bir font dosyası indirmeden kullanılabilecek fontlar seçmekte yarar var. Örneğin her çalışan sunum hazırlarken kurumsal kimlikte yer alan fontları font dosyası indirmeden kullanabilmeli. Aksi takdirde genellikle font dosyası indirmek kolay da olsa zaman kaybı olarak görülecek ve her çalışan kendi beğenisine göre bir fontla sunumunu hazırlayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir