Girişimcilikte Anti-lider Olarak Farklılaşmak
Markada farklılaşmanın 10 yolu’nun ikincisi anti-lider olarak akılda kalmaktır. Herkesin gittiği yoldan gitmeyenlere bir yakınlık duyarız ve ilgimizi çeker. Liderin özelliklerinin tam tersini yaparak yan anti-lider olarak farklılaşmak girişimciler için önemli bir stratejidir ve özünde oldukça basittir. Eğer lider değilsen ve mevcut bir sektöre giriş yaptıysan o sektördeki lider ne yapıyorsa tam tersini yapmayı düşünebilirsin.
Anti-lider konumu sana ve işine geniş halkla ilişkiler olanakları sunar. Medya için iyi bir malzeme olabileceği gibi farklılaşman için de çok iyi bir malzemedir. Eğer alışkanlıkları değiştirmek istiyorsan, sunduğun ürün/hizmet ve senin de kişiliğin buna uygunsa anti-lider konumunu uygulayabilirsin. Unutma ki anti-lider konumunda iletişim yapmaya başladığında liderden de, liderin sadık müşterilerinden de birçok yıpratıcı tepki alabilirsin. Bu tepkileri önceden tahmin ederek ne gibi aksiyonlar alabileceğini düşün. Ayrıca senin girişimci olarak kişiliğinin de lidere başkaldıran ve topluma uyum göstermeyi reddeden bir kişilik olması önemli. Aksi takdirde çok yıpranıp onca yatırım yaptığın stratejinden vazgeçebilirsin.
Anti-lider konumunu sahiplenen birçok sektörde çok sayıda şirket olduğunu biliyoruz. Özellikle oyunun kurallarının sıklıkla değiştiği günümüzde genç ve trendy görünmenin sırrı biraz da anti-lider olmakta diyebiliriz.
Örnekler:
Virgin Havayolları anti-lider konumunu en iyi sahiplenen ve yürüten şirketlerden birisi. Virgin Havayolları tanınmış havayolu şirketlerinin ciddiyetlerinin tam tersi bir tutum sergileyerek uçuş deneyimini eğlenceli hale getirmek için çalışmış ve bu şekilde farklılaşmıştır. Richard Branson’ın sıra dışı ve kurallara aykırı kişiliği de marka yapılaşmasına katkıda bulunmuştur. Aynı şekilde Pepsi pazara ilk giriş yaptığında en büyük rakibini hedef alarak kendisini “genç neslin seçimi” olarak nitelenmiş ve liderin aslında geleneksel olduğunu ima etmiştir. Türkiye’de de Becel ilk iletişime başladığında “Sen hala annenin margarinini mi kullanıyorsun?” derken gene liderin geleneksel kesimin kullandığı bir ürün sunduğunun altını çizmiş ve kendini genç nesle kabul ettirmiştir. Anti-lider özelliğini benimseyen en önemli Türk markalarından biri de Pegasus’tur. Pegasus uçaklardaki yemek ikramını ücretli yaparak yemek yemeden ucuza uçulabileceğini vurgulamıştır. En büyük rakibinin iyi de uyguladığı bir özelliğinin tam tersini yapmıştır. Toplumdan oldukça tepki de alan bu konudaki duruşunu bozmamış ve bu şekilde akıllarda kalmıştır.
En büyük rakibinin güçlü yanlarını aşağıdaki örnek listede görüldüğü gibi zayıflık olarak konumlayabilir, şirketinin farkını bunun tam tersini yaparak ortaya koyabilirsin. Listeyi kendi sektörüne göre yapmanı, buradan çıkan ve farklılık oluşturabilecek tek bir anti-lider özellik seçmeni öneririm. Böylelikle marka mesajını onun üzerine kurgulayabilirsin.
Örnek Çalışma Tablosu:
Liderin zayıflık olarak Anti-Lider’in güçlü olarak
düşünülebilecek özellikleri düşünülebilecek özellikleri
Yavaş Hızlı, çevik
Tekdüze Yaratıcı-canlı
Geleneksel Trendy
Sosyal anlamda tepkisiz Sosyal anlamda duyarlı