Marka için amblem/sembol yaratmak
Görsel kimlik unsurlarının biri de amblem veya semboldür. Sözsüz anlamın gücünden şirketin için bir amblem veya sembol yaratarak yararlanabilirsin. Amblem veya sembol o işareti gördüğümüzde markanın akla gelmesini sağlar. Bazen bir amblem veya sembol o kadar ünlenir ki marka adına gerek kalmaz.
Örneğin yarı ısırılmış bir elma gördüğünde Apple yazmasa da bunun Apple markasına ait olduğunu bilirsin. Koç başı gördüğünde Koç Holding yazmasa bile bunun Koç Holding olduğunu, Nike’ın sıçrayan su amblemini gördüğünde bunun Nike yazmasa da Nike a ait olduğunu, Puma gördüğünde Puma’ya, beyazlı mavili kuş gördüğünde Twitter’a, dört yapraklı yonca gördüğünde bunun Garanti Bankasına ait olduğunu bilirsin.
Marka ismin somut bir şekil ise amblem veya sembolün buna göre şekillendirilebilir. Koç Holding’in koç, Karaca’nın karaca, Shell’in deniz kabuğu, Puma’nın puma, Eti’nin Eti, Denizbank’ın denizciliği hatırlatan dümen sembolünü kullanması gibi.
Bazı amblemler de firma adındaki harfleri kullanarak oluşturulur. Bu amblemi gördüğümüzde eğer çok belirgin bir şekilde marka ismini hatırlatmıyorsa anlamak zor olabilir. Günümüzde bu tarz çok sayıda amblem yapıldığından akılda kalıcılık oranı düşüktür. İsimden, özelikle de ismin baş harfinden türetilen ve gördüğümüz anda hatırladığımız amblemlere örnek olarak Volkswagen, Toyota, İş Bankası, Mc Donalds, Petrol Ofisi verilebilir.
Bir de Mercedes, Microsoft, Audi, Pepsi, Arçelik gibi markaların kullandığı soyut amblemler vardır. Bu tür amblemlerin çoğunlukla uzun yıllardır var olan büyük şirketler tarafından tercih edildiğini görüyoruz. Bu tür amblem üretimi büyük uzmanlıklar ve bütçeler gerektirdiğinden genellikle girişimci şirketler tarafından çok tercih edilmiyor.
Bir girişimci olarak rakiplerin herhangi bir amblem/slogan kullanıyorlarsa tam tersini yapıp kullanmama yolunu seçebilirsin. Kullanmıyorlar ise kullanma yolunu seçebilirsin. Örneğin N11, rakipleri olan Gittigidiyor ve Hepsiburada’nın amblem kullanmamasına rağmen dikkat çekici bir amblem ile pazara girdi. Uğur böceği görselini amblem olarak seçerek ve reklamlarında yoğun olarak kullanarak markasını farklılaştırabildi.
Günümüzde birçok büyük veya küçük şirket yaratım maliyeti gerektirdiğinden ve markanın farklılaşmasına büyük etkisi olmadığından amblem veya sembol kullanmıyor. Önerim bir girişimin aşağıdaki unsurlara dikkat ederek bir amblem veya sembol yaratması, eğer olmuyor ise direkt logo kullanmasıdır.
İyi bir Amblem veya Sembolün Özellikleri:
-İlgili kuruluşun ya da ürünün özelliklerini yansıtmalıdır. Bir oyuncak markasının logosu için otomotiv sektörünün yapısına uygun bir yazı karakterinden yola çıkılmaz.
-Özgün olmalıdır. Amblem ve logonun yapılış amacı zaten ayırt edicilik sağlamaktır. Eğer rakipleri çağrıştırırsa veya bilinen bir amblem kopya edilmişse hiçbir etkisi olmadığı gibi aksine potansiyel müşterilerin markaya karşı olumsuz duygular beslemesine neden olur.
-Anlaşılır olmalıdır. Özgünlük yaratmak kaygısıyla gereksiz çizgi, resim ve desenler kullanılmamalıdır. Harf adeti az tutularak kolay okunması sağlanmalıdır.-Renk ve biçim olarak marka ismi ve mesajı ile uyumlu olmalıdır. Marka ismi ve mesajı ile anlam bütünlüğü yakalanmalıdır.
-Kullanırken ayırt edici özelliklerini korumalıdır. Değişik yerlerde (kâğıt, kartvizit üzerinde, internet sitesi ve sosyal medya hesaplarında, farklı ekran boyutlarında vb.) kullanılabileceği unutulmamalıdır. Küçültüldüğü zaman ayrıntılarını kaybedecek özellikte olmamalıdır.
Amblemsiz logolara örnekler: Fedex, Getir, Hepsiburada, Sahibinden, Coca Cola, H&M, Ikea, Avon, Youtube, Google, Philips, Beko, Tazedirekt, Bitaksi