Posted on

markayı yaratan mutlu çalışandırMarkayı Yaratan “Mutlu” Çalışandır!

Girişimin yeteri kadar büyüdü, profesyonel çalışanlar istihdam etmeye başladın veya çalışan olarak düşünebileceğin muhasebeci, tedarikçi gibi bazı iş ortakların var. Şunu unutmamak gerekir ki markayı yaratan mutlu çalışandır. İyi markalar mutlu çalışanlarla yaratılabilir. Çalışanlar mutlu olursa yaşadıkları pozitif enerjiyi işine ve müşteriye yansıtırlar. Mutluluğun en önemli unsurlarından biri ise güvendir. Verilen sözü tutmak, samimi ve açık iletişim ortamı sağlamak güveni inşa eder.

“Mutlu” çalışan yaratmak için neler yapmalısın?

Verdiğin Sözleri Tut

Bir işveren ve çalışan ilişkisinde çalışana verilen sözlerin tutulması, kararlaştırılan ödemenin/maaşın/primin zamanında ve kararlaştırıldığı gibi yapılması olmazsa olmaz kurallardan biridir. Bunu yapmak çalışanlarına ek bir memnuniyet getirmez ancak yapmamak son derece büyük memnuniyetsizliğe sebep olur. Çalışan ilişkisinde verdiğin sözü tutmak birinci önceliktir.

Güvenli bir çalışma ortam yarat

Çalışanların sağlığını ve güvenliğini koruyacak bir çalışma ortamı yaratmak için çalışmalısın. Covid salgını ile uzaktan çalışmanın mümkün olduğu işlerde aynı ortamda bulunma alışkanlığı ortadan kalkıyor ve bu trend artarak devam edecek gibi gözüküyor. Ancak toplu çalışma gerektiren işlerde örneğin üretim, nakliye, depolama vb çalışanların sağlıklarını ve iş güvenliklerini koruyacak şekilde bir iş ortamı yaratmak için çalışmalısın. Çalışan sağlığını ve güvenliğini birinci sıraya almak mutlu çalışan yaratmakta her zaman için çok önemli bir unsur.

Şirketin hedef ve amaçlarını anlat

Çalışanların şirketin amacını ve hedeflerini bilmesi aidiyet hissi yaratır, bilgilendirilmiş çalışanlar kendilerini işin içine katılmış hissettiği için sahiplenme ve işi başarıya ulaştırma duygusu artar. Bu sebeple çalışanlara ve iş ortaklarına şirketin hedefleri, amaçları, sorunları, çözümleri, ürünler gibi konularda bilgi vermeye ve bu konuda açık iletişimde bulunmaya çalış. Y ve Z kuşaklarının işbirliği istediğini, hedefleri bilmek ve katkıda bulunmak istediğini unutmamak gerek.

Çalışanlara eğitim ver

Çalışanlara düzenli eğitim vermek, işe yeni giren çalışanların oryantasyonlarını yapmak çalışanların kendilerine güvenlerini artırır, deneme yanılma yöntemlerine girmelerine gerek olmaz, tedirginliklerini hızla terk ederek kendilerini işlerine verebilirler. Tedirginliğini atmış işini iyi bilen bir çalışan işini yaparken rahat ve mutludur. Mutlu çalışan şirketinin ilerlemesine içtenlikle katkıda bulunur.

İş akışlarını belirle

Çalışanlar kendi işlerini çok iyi yapsalar bile iş akışları konusunda bilgi sahibi olmadıklarında iyi niyetle bile olsa bazen müşteriye kötü bir deneyim yaşatabilirler. Kimin sorumluluğu nedir, nerede başlar nerede biter gibi herkesin bildiğini sandığımız konularda bile çalışanların bilgi sahibi olamayabileceğini düşünmek gerek. Örneğin e-ticaretten sorumlu olan çalışanın yeni fiyat düzenlemesi için muhasebe sorumlusu ile iletişime geçmesi gerekiyorsa bundan her iki tarafın da haberdar olması gerekiyor. İş kimden kime gidecek, öncelik neye göre verilecek, kim hangi sürede tamamlayarak kime iletecek belirlemen ve bunu çalışanlara açık ve net bir şekilde anlatman çok önemli. Çalışanlar arası iş akışının düzenlenmesi ve benimsetilmesi markaya katkıda bulunur.

Samimi ve açık iletişim kur

Çalışanlarla iletişimin kalitesini artıran ve çalışan memnuniyeti sağlayan bir unsur da iletişimin samimi ve şeffaf olmasıdır. İnsanların bir kişiye veya karara inanması için onun samimi olduğunu, yapmacık olmadığını düşünmesi gerekir. Şirket için çalışma yapan herkesin fikirlerini rahat rahat ifade edebilmeleri için açık iletişimden yana olan bir ortam yaratmak gerekiyor. Aksi takdirde fikir geliştirmeyip işine katkı sunmaz, yabancılaşarak uzaklaşır ve şirketin ileri gitmesine engel olur.

Samimi ve açık iletişimin olmazsa olmazları genel hatları ile aşağıdadır:

  • Tüm mesajlar net ve anlaşılır olmalı
  • Muğlak cümleler veya eksik bırakılan bölümler olmamalı
  • Daha önce verilen mesajlarla tutarlı olmalı
  • Daha önce verilen mesajlarla çelişen bir durum varsa bunun nedeni açıklanmalı
  • Şirket için çalışan herkesin yaptığı işi geliştirmeye yönelik düşüncelerini ve çözüm önerilerini çekinmeden söyleyeceği bir ortam yaratılmalı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir