Posted on

medya planı yaparken nelere dikkat edilmeliMedya Planı Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Medya planı yaparken nelere dikkat edilmeli sorusu bir çok girişimcinin ve marka yöneticisinin kafasını meşgul eden bir soru. Bu soru genel anlamda doğru ve sağlıklı bir medya planı için doğru hedef kitleye, doğru zamanda ve doğru yerde ulaşmak gerekir şeklinde yanıtlanabilir. Bunun için de medya ajansı bir brief‘e ihtiyaç duyar. Bu brief hedef kitle tanımını, reklam ile ulaşılmak istenen hedefi, yaklaşık bütçe ve zamanlama konularını içerir.

Hedef Kitle Kimdir?

Tüm marka yaratma ve devam ettirme sürecinde olduğu gibi medya planlamasında da ürün ve hizmetini sunacağın hedef kitlenin tanımlanması, duygu, düşünce ve davranışlarının iyi analiz edilmesi kilit noktadır. Hedef kitlenin kim olduğunu medya ajansına bildirmen birinci önceliktir. Böylelikle bütçeni verimli harcayarak hedefini daha kısa sürede yakalayabilirsin.

Reklam ile Ulaşılmak İstenen Hedef Nedir?

Ürün/hizmet özeliği ve farklılığı anlatmak mı, farkındalık yaratmak veya artırmak mı, fiyat, kampanya duyurusu yapmak, satış artışı sağlamak mı, sosyal sorumluluk ile ilgili bir duyuru yapmak mı gibi hedeflerini medya ajansı ile paylaşmalısın.

Aynı zamanda ajansı online reklamlar sonucu varmak istediğin hedef konusunda da detaylı bilgilendirmelisin. Tıklanma mı, indirme mi, üye mi olma, form doldurma mı yoksa satın aldırma mı istiyorsun? Bu bilgilendirme reklamının yer alacağı mecraların belirlenmesi kararında çok etkilidir. Medya ajansı hedef kitleyi ve varılmak istenen hedefi göz önünde bulundurarak planlamayı yapar.

Bütçe Nedir?

Reklamlarının yayınlanması için hedefin ile birlikte ne kadarlık bir bütçe ayırdığını da medya ajansına bildirmelisin. Medya ajansı harcamayı planladığın bütçe ile ulaşmak istediğin hedefini gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğini veya ne kadarını gerçekleştirebileceğini hesaplayarak planı yapar. Bu bakımdan bütçenin yaklaşık da olsa medya ajansı ile paylaşılması esastır. Medya ajansı amaç, hedef kitle ve bütçeni dikkate alarak mecra önerileri yapar, hangi mecrada kaç gün ve hangi sıklıkta gönderim yapılabileceğini hesaplar, bu planı seninle paylaşır ve sen onay verdiğinde mecralarla anlaşma yaparak reklamlarını yayınlamaya başlar.

Hangi zamanda yapılmalıdır?

Reklamlar kısa dönemde değil uzun dönemde etkili olurlar. Birkaç ay reklam yapıp senenin geri kalanında susmak veya birkaç yıl reklam yapıp birkaç yıl susmak doğru bir strateji değildir. Tüm iletişim konusunda reklam da dahil olmak üzere süreklilik çok önemlidir. Bu kadar çok reklam mesajına maruz kalan insanların hafızasını kesintisiz olarak tazelemek gerekir. Önerim bütçenin tüm bir yıla yayılacak şekilde planlanması, yıl bittiğinde yeni bir bütçe ve planlama ile yeni yıla başlanmasıdır.

Sektöründe mevsimsellik, yılbaşı, bayram gibi özel gün kampanya dönemleri varsa reklam bütçeni bu mevsimlerde yükseltebilirsin.

Eğer yeni bir ürün/hizmet tanıtımı yapmak için bir iletişim yapmayı düşünüyorsan rakiplerinin reklam vermediği bir zamanı mesaj kirliliğine maruz kalmamak ve hedef kitlene net bir şekilde iletilebilmek için seçebilirsin.

Her durumda reklamının çıkış ve bitiş zamanını medya ajansı ile paylaşman bütçenin verimli kullanılabilmesi için çok önemlidir.

Medya planlaması için nasıl ödeme yapılır?

Medya planlaması yapan şirket senden harcama yapacağın bütçenin belli bir oranında fee isteyebilir. Medya ajansına ödeyeceğin fee reklam vereceğin mecranın doğasına ve reklam şekline göre de değişiklik gösterir. Örneğin amacın satış adeti ise bu adet üzerinden, sayfana olan ziyaretçi sayısını artırmaksa bu adet üzerinden, bir form doldurmaksa bu adet üzerinden belli bir oranda ödeme yapabilirsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir